17. – “INDIEI” – ed. I-a 2004 CAIRO

5-indiei-cairo-2004

Prima carte scrisa la Cairo – de fapt un cadou al autorului pentru tara care l-a gazduit timp de aproape 5 ani.

PREFATA

Este greu de strans India in o suta de pagini! Istoria, civilizatia si cultura, demografia, dezvoltarea, democratia acestei tari au facut sa se scrie despre India tomuri intregi. De aceea, titlul poate sa fie inselator, pare ambitios.

Ce este caracteristic lucrării? În primul rând, selectivitatea. Autorul a ales trei subiecte, le-a tratat [n profunzime si prezinta o bogatie de informatii cu multe incursiuni in istorie, dar si cu o observatie atenta a celui care a scris cartea cu sublinierea pertinenta a actualitatii, a prezentului. Informatiile generale despre New Delhi, cu care se inchide lucrarea, apar in acest context, deosebit de utile.

          Ce este caracteristic autorului? El nu este un observator neutru, distant care sa dea aparenta de neutralitate. El este un indragostit de India! Atat de mult l-au impresionat cele vazute acolo, incat s-a trasformat intr-un ardent partizan al Indiei, tara cu o imensa populatie si cu nemasurate posibilitati. Autorul e mai mult decat un prieten al Indiei, e un avocat al acestei tari si cred ca se poate spune ca a devenit un “indian” român.

Sper ca si celelate lucrari despre India promise la incheierea cartii vor fi la fel de interesante si utile publicului doritor sa cunoasca cat mai multe despre o tara in care traieste aproape o cincime din populatia planetei.

 

Marcel DINU

 Ambasadorul Romaniei la Cairo

august, 2004

  Se spune pe drept cuvant ca, daca vii in India, trebuie neaparat sa vezi     Taj-ul. Si, intr-adevar, cum poti sa spui ca ai fost in India fara sa treci prin Agra si sa vizitezi aceasta minune numita Taj Mahal! E ca si cum ai vizita Ierusalimul si nu ai trece pe la Mormantul Sfant. De altfel tot un mormant sfant e si Taj-ul menit sa amintesca in timp dragostea nemuritoare a sultanului Shah Jahan pentru imparateasa sa sotie, Mumtaz Mahal.

In fata acestei minuni arhitecturale raman cuvinte ca cele ale sotiei colonelului Sleeman: “ Nu pot sa descriu, dar pot sa va spun ceea ce simt: as muri si maine pentru un asemena mormant ”.

Veti descoperi o istorie interesanta a constructiei monumentalului Taj Mahaj despre care presedintele american Clinton spunea, dupa ce a vizitat-o, ca “lumea se imparte in doua categorii: cei care au vazut  Taj-ul si, de cealalta parte, cei ce nu l-au vazut!”

Minunat e sa te situezi in prima!

Tot aici aveti ocazia sa aflati istoria interesanta a celui mai mare diamant din lume, Koh-i-Noor, pana la descoperirea lui Cullinan a Excelsiorului in 1905. Koh-i-Noor impodobeste azi cea mai ravnita coroana regala din lume, aceea a Angliei, care se poarta doar odata, la incoronare.

Apoi intrati in mirajul legendei ce a stat la baza constructiei celebrelor temple ale dragostei, Khajuraho! Legenda frumoasei Hemvati care se indragosteste de zeul Luna care… intr-o seara de vara cand frumoasa Hemvati privind incantata la apa cristalina pe a carei suprafata se odihneau lotusi si se gandea la o baie racoritoare. In timp ce se scalda goala in apa cristalina a izvorului, cerul s-a deschis si a aparut zeul Luna care vazand aceasta unica si incantatoare fata s-a indragostit fulgerator si a coborat pe pamant (asemeni Luceafarului lui Eminescu) luand forma umana. Se aseaza langa frumoasa fata si, vrajind-o cu ajutorul sagetii zeului Kam, cad impreuna intr-o seducatoare imbratisare.

Total sedusa si distrata, Hemvati intra in cursa actoriceasca a zeului ruinandu-si viata, drept pentru care zeul Luna o asigura  ca-i va darui un fiu viteaz care va deveni un mare rege si va construi numeroase temple…..

Aveti posibilitatea ca parcurgand paginile cartii sa descoperiti destinatii incantatatoare: Varanasi si Goa!

O interesanta incursiune prin capitala Indiei veti descoperi spre sfarsitul paginilor cartii.

******

POSTFATA

Departarea de tara, de locurile natale i de cei dragi te fac sa  ai o alta evaluare, cu totul speciala, asupra a tot ceea ce este romanesc in jurul tau. Privesti cu mai multa nostalgie si melancolie orice fotografie sau imagine despre Romania, iar atunci cand asculti o melodie sau un cantec traditional romanesc, inima iti vibreaza mai puternic. Pentru a putea depasi marile neajunsuri ale “izolarii de tara si singuratatii temporare”, sprijinul celor din jurul tau este tot atat de necesar ca aerul sau apa. Pentru mine, ]ansa de a trai, o scurta perioada de timp, in mijlocul unui colectiv minunat de romani adevarati a constituit o imensa multumire sufleteasca compensand astfel, partial, lipsa celor dragi, a prietenilor.

In micul colectiv al Ambasadei Romaniei din New Delhi activitatea fiecarui diplomat era foarte bine delimitata in plan profesional si social. Cu toate acestea am avut sansa sa intalnesc oameni ale caror preocupari depasesc cu mult limitele obisnuitului, iar talentul si daruirea cu care isi pun in valoare calitatile le dau o nota aparte.

Fiind departe de tara, am avut placerea sa-l intalnesc pe profesorul Dan Zamfirache, omul care a reusit ca prin pasiunea sa pentru cartofilie sa ne tina aproape de frumoasele meleaguri romanesti.

Dupa succesul primei sale lucrari “Calimanesti’ 2000” – premiul III in rang de medalie de bronz la primul For International de Cartofilie – Bucuresti 1998, ne-a oferit un prilej deosebit de a ne reintalni cu minunatele tinuturi romanesti prin intermediul cartilor sale  “Calimanesti’2038”, editia a II-a, “Bucuresti – monografie ilustrata”, “Litografii romanesti”, “Buzau – monografie ilustrata”, toate concepute aici la New Delhi ca o continuare a studiilor si cercetarilor sale in ’micul’ sau laborator informatic. Daca studiile cartofilice ne “arunca” spre nostalgia unor vremuri de demult, cu vechile cladiri monumentale, bulevarde, parcuri, drumuri nepietruite, cazinouri, podete si alei adanc marcate prin trecerea atator generatii, celelalte lucrari “Singa pura”, “Roma cu adevarat”, “Siria”, ne poarta ca un ghid spre locuri de-a dreptul fascinante.

D-l Zamfirache se intoarce acasa cu o adevarata comoara de lucrari si cunostinte incluse in cele 9 carti scrise in India, ceea ce il recomanda cca pe un foarte bun cunoscator si atent cercetator al meleagurilor romanesti dar si al traditiilor si culturii indiene. Impresiile despre o tara de marimea unui continent, care este India, sunt cuprinse in lucrarile “Agra – minunea numita Taj Mahal”, “Goa – pamant neinlantuit”, “Plimbare la New Delhi”, “Khajuraho – mit, legenda, intamplare sau creativitate ?”, si, in fine un studiu in faza de definitivare despre “Misterioasa Indie”.

Lucrarea “Agra – minunea numit` Taj Mahal” reprezinta o parte din sufletul domniei sale daruit Indiei, acestei minuni ramase intreaga, nedistrusa de vicisitudinile veacurilor. Ea reprezinta o chintesenta a celor mai valoaroase incursiuni in istoria atat de framantata a Indiei, perioada cunoscuta sub numele de ”splendoarea mugala”. Si, intr-adevar, parcurgandu-i randurile poti realiza efortul si studiul pana la minutiozitate: de la descrierea exterioarelor pana la aceea a interioarelor, ochiul atent al autorului  nu ne lasa o clipa de ragaz in a continua lectura, de fiecare data venind cu o legenda, consideratii ale unor cunoscuti istorici ai timpului sau detalii pe care un vizitator obisnuit nu le-ar observa usor. Iata de ce cartea  D-lui Zamfirache poate fi considerata si ca un ghid fara de care nu te-ai putea descurca in fata unui atat de impresionant monument coplesitor ce are in spate o poveste de dragoste neasemuita!

Sunt convins ca ceea ce a realizat pana acum profesorul Dan Zamfirache constituie numai inceputul unei activitati si pasiuni pentru cercetare si studiu a tot ceea ce este reprezentativ si frumos, careia i se dedica cu toata fiinta sa.

Ii doresc viata lunga si putere de munca pentru a putea realiza cat mai multe lucrari despre minunate locuri si traditii din tara si strainatate.

Constantin Matache

Insarcinat cu afaceri a.i.

   Ambasada Romaniei

      New Delhi

INDIA